HRI:n vuosi 2018: Datan avaaminen arkipäiväistyy ja viestintää vahvistetaan

HRI:n vuosi 2018 on lähtenyt mukavasti käyntiin data-avauksia ja datan hyödyntämistä edistäviä toimia suunnitellen. HRI jatkaa toimintaansa tuttuun tapaan, vaikka henkilökunnan määrä on hieman aiempia vuosia pienempi 6Aika Avoin data -hankkeen päätyttyä vuoden 2017 lopussa.

Pääkaupunkiseudun kaupungeissa riittää edelleen paljon avattavaa dataa. Helsingissä avoimen datan työtä jatkavat täysipäiväisesti Tanja Lahti ja Hami Kekkonen, mutta työssä on vahvasti mukana myös muutamia kaupungin ns. kumppanikoodareita ja monia muita asiantuntijoita oman työnsä ohessa. Yhteistyö on erittäin tärkeää ja sitä jatketaan niin kaupunkien kuin muidenkin sidosryhmien kanssa.

Tanja ja Hami uudessa työhuoneessaan. Kuva: Sanna Ranto.

Datan avaamisessa on esimerkiksi Helsingissä tarkoitus paneutua muutamiin kaupungin it-hankkeisiin, joissa hanketyön kohteena olevissa järjestelmissä arvioidaan olevan avattavissa olevaa julkista tietosisältöä. Avaamisprosessin ohessa arvioidaan myös tietosisällön hyödyntämispotentiaalia. Vantaalla pohditaan samantapaista käytäntöä. Espoon kaupunki on luonut avoimen datan julkaisuprosessin hyöty-, riski- ja kustannusarviolomakkeen, jota kaupungit ja muutkin tahot voivat vapaasti hyödyntää omissa datan arviointi- ja avausprosesseissaan. Kaupunkien omien data-avaussuunnitelmien lisäksi HRI kuuntelee edelleen herkällä korvalla yhteisön tietotarpeita sekä ottaa vastaan ja selvittää datanavauspyyntöjä. Data-avausten etenemistä voi seurata HRI:n sivuilla.

Datan hyödyntämistä edistetään edelleen julkaisemalla verkkosivuilla kiinnostavia artikkeleja. Lisäksi sosiaalisen median kanavia pyritään ottamaan aktiivisemmin ja tehokkaammin käyttöön. Kaikille avoimia Helsinki Loves Developers -kehittäjätapaamisia on tarkoitus järjestää edelleen kerran kuukaudessa Laiturilla Kampissa. Vuoden ensimmäinen tilaisuus järjestetään 1.2.2018 aiheesta karttakyselytyökalut ja avoin data. HRI:n sivuilla julkaistaan jatkossakin yhteenvedot näistä tilaisuuksia.

Pääkaupunkiseudun kaupungit ovat myös mukana Future City Challenge (FCC) -kilpailussa, joka huipentuu 14.2.2018 voittajien julkistustilaisuuteen. Lisäksi suunnitteilla on jatkaa hyvää yhteistyötä muun muassa ammattikorkeakoulujen kanssa. HRI huolehtii myös pääkaupunkiseudun kaupunkien työntekijöiden avoimen datan taidoista järjestämällä heille koulutusta.

HRI:n toiminta- ja taloussuunnitelma 2018

Tutustu tarkemmin HRI:n vuoden 2018 toiminta- ja taloussuunnitelmaan.

HRI:n verkkosivusto tulee vuoden alussa uudistumaan tarjoten toivottavasti entistä paremman käyttökokemuksen niin datan etsijöille kuin avaajillekin.

Mikäli haluat tietää lisää HRI:n tämän vuoden toiminnasta ja suunnitelmista, kannattaa tutustua HRI:n toiminta- ja taloussuunnitelmaan. Olethan muistanut tilata HRI:n uutiskirjeen, joka kertoo sinulle kerran kuukaudessa ajankohtaiset asiat pääkaupunkiseudun avoimen datan rintamalta!

Mielenkiintoista alkanutta vuotta avoimien datojen ja niiden hyödyntämisen parissa!

Yhteistyöterveisin,
Tanja ja Hami

Kategoriat
avatar
Kirjoittaja
Tanja Lahti
1 kuukausi sitten
Sähköposti-ilmoitus kommenteista: tilaa tai peru tilaus