Käytä dataa

Avointa dataa voi hyödyntää kuka tahansa. Aktiivisimpia hyödyntäjiä ovat erityisesti koodaajat, journalistit, tutkijat ja aktiiviset kansalaiset. Näillä ohjeilla pääset alkuun avoimen datan hyödyntämisessä.

 1. 1

  Löydä dataa

 2. 2

  Keksi tai löydä sovellusidea

 3. 3

  Luo sovellus

 4. 4

  Julkaise sovellus verkossa

 5. 5

  Käyttäjät antavat palautetta ja keskustelevat

Löydä dataa

Miltä kotipihani näytti 80 vuotta sitten? Mitä päätöksiä kaupungissani on vireillä? Paljonko verorahojani on käytetty tämän verkkopalvelun rakentamiseen? Etsi kiinnostavaa dataa HRI:n datakatalogista, tai ehdota uuden, juuri sinua kiinnostavan datan avaamista. Mieti, mitä datoja yhdistelemällä saisit luotua jotain uutta.

Esimerkiksi Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten tilinpäätöstiedot sisältävät satojatuhansia rivejä tietoa kaupunkien rahankäytöstä. Mitä sinä tekisit niillä tiedolla? Mitä jos ne yhdistäisi vaikka seudullisen palvelukartan tietoihin?

Keksi tai löydä sovellusidea

Miten kiinnostavaa tietoa voisi hyödyntää? Esimerkkejä syntyneistä verkkopalveluista, visualisoinneista ja mobiilipalveluista on HRI:n sovellusgalleriassa melkoinen joukko. Kansainvälisistä katalogeista voi kaivaa lisää ideoita ja laatia paikallisen sovelluksen pääkaupunkiseudulle tai Suomeen. Jos sinulla on hyvä idea, mutta ei aikaa toteuttaa sitä, jaa ideasi muiden käyttöön.

Esimerkiksi Apps4Finland-kilpailun ideasarjassa voi esittää pelkän sovellusidean. Vuoden 2013 kilpailussa Faris Alsuhailin ja Tuomo Leinon Kalamiäs-konsepti voitti Innosta-sarjan pääpalkinnon.

Luo sovellus

Herätä data eloon: visualisoi, tee akateemista tutkimusta, rakenna verkkopalvelu, kirjoita lehtijuttu. Avoimen datan työkaluja on tarjolla jo moneen tarpeeseen. Kokeneemmilta voit kysyä apua HRI:n keskustelupalstalla. Tutkimuksen mukaan avoimen datan sovelluksia rakentavat pääasiassa tutkijat, freelancerit ja yksityiset sovelluskehittäjät. Myös jotkin yritykset ovat jo havainneet avoimen datan mahdollisuudet.

Esimerkiksi Apps4Finland-kilpailun sovellussarjan voittajista Parkkinappi (nyk. ParkMan) ja BlindSquare ovat kansainvälisestikin käytössä olevia kaupallisia avoimen datan sovelluksia.

Julkaise sovellus verkossa

Älä kehitä pöytälaatikkoon. Visualisoinnilla tai verkkopalvelulla on arvoa vasta kun sitä käytetään. Julkaisu omilla verkkosivuilla on ensimmäinen askel. Ilmoita sovelluksesi HRI:n sovellusgalleriaan, osallistu eri puolilla maailmaa järjestettäviin avoimen datan sovelluskilpailuihin, promoa työtäsi sosiaalisessa mediassa.

Esimerkiksi journalistit ympäri maailmaa ovat innostuneet datajournalismista. Brittiläinen Guardian on edelläkävijä. Näin syntyvät heidän avointa dataa hyödyntävät juttunsa. Helsingin Sanomien Next-blogissa toimittajat kertovat omista avoimen datan hankkeistaan.

Kerää palautetta, keskustele

Avointa dataa hyödyntävät palvelut tarjoavat käyttäjille uusia elämyksiä ja uutta tietoa. Hyvä lehtijuttu herättää numerodatan elämään, näppärä kännykkäpalvelu helpottaa elämää. Avoimen datan sovellukset voivat herättää yhteiskunnallista keskustelua ja lisätä demokratian läpinäkyvyyttä.

Esimerkiksi Kansan muisti -palvelussa voit seurata helpolla tavalla kansanedustajien puheenvuoroja ja äänestyksiä – siis vaalilupausten toteutumista käytännössä. Päätökset-palvelu puolestaan tuo Helsingin kaupungin päätöksenteon kenen tahansa helposti tarkasteltavaksi.

Visualisointiblogi
tebest
Jedien paluu (2013)

Vuonna 1983 George Lucas toi teattereihin alkuperäisen Star Wars -trilogian päättäneen Jedin Paluu -elokuvan. Elokuvan pääosissa on Luke Skywalker. Hän on tasavallan viimeisimpiä Jedejä ja siten ainoa toivo taistelussa pimeyden imperium… Lue lisää