Musiikinystävän data-avaus

HKO:n konserttitietokannan matka Musiikkitalon uumenista kaiken kansan saataville

Helmikuu 2013. Finlandia-talo. Olemme esittelemässä HRI:tä ja avointa dataa uudelle kaupunginvaltuustolle tarkoitetussa Aikajana-seminaarissa. Kiertelen välillä muiden ständejä, jään suustani kiinni Helsingin kaupunginorkesterin pisteelle. Dataa? Avointa dataa? Tietokantoja? Kyllä, meillä on ainakin konserttitietokanta, kertoo orkesteripäällikkö Jere Siukola. Musiikkitieteilijänä kiinnostun oitis. Vaihdamme yhteystietoja.

Maaliskuu 2013. Musiikkitalo. Käytävillä kaikuu Sibelius-Akatemiasta tuttu kakofonia. Kellarissa hyllyjen keskellä on konserttitietokantaa ylläpitävän Anu Fagerströmin toinen työpiste. Toinen on konserttisalin lavalla. Anu esittelee minulle ja Jerelle tietokantaa. Sinne on kerätty tiedot kaikista HKO:n konserteista vuodesta 1882 alkaen! Konsertin päivämäärä, kellonaika ja kapellimestari. Teoksen nimi, säveltäjä, sovittaja, solistit instrumentteineen. HKO:n kaikki muusikot. Tiedot saa helposti Excelinä ulos. Avaaminen sopii ilman muuta. Keskustelemme yksityiskohdista, etsimme välillä tietoja ja kuvia työkaverini HKO:ssa soittaneesta isoisästä, sovimme jatkosta. Poistun Musiikkitalosta auringonpaisteeseen. Hymyilen.

Huhtikuu 2013. Konserttitietokanta on pullollaan henkilötietoja. Saako sellaista avata? Muodostuuko siitä henkilörekisteri? Bachin ja Brahmsin kohdalla tämä tuskin on ongelma, mutta entä elossa olevien kapellimestarien ja solistien? Konsultoin lakimiestä. Hän tulee siihen tulokseen, että tässä tapauksessa on kyse julkisesti esiintyvistä henkilöistä, jolloin heidän nimensä voi tässä yhteydessä julkaista. Rajaamme orkesterimuusikot avattavasta aineistosta pois.

Kesäkuu 2013. Teknisiä mutkia matkassa. Tuplatietueita. Kummallisia rivityksiä. Koko pakan sekaisin pistäviä erikoismerkkejä. Saan apua työkaveriltani Eija Rauniomaalta, joka siirtää konserttitietokannan SAS-ohjelmistoon, luo konserteille siellä ID-numerot ja yhdistää yhden teoksen esitystiedot siististi yhdelle riville. Aineiston siirto SAS:sta takaisin Exceliin. Muotoilen metadatakuvauksen Anun kanssa. Sovimme HKO:n tiedotuksen kanssa avaamisajankohdasta ja tiedottamisesta.

HKO:n konserttitietokanta

Helsingin kaupunginorkesterin esittämät ja järjestämät konsertit teoksineen vuodesta 1882 alkaen:
http://www.hri.fi/fi/data/helsingin-kaupunginorkesterin-konsertit-1882/

Juhannusviikko 2013. Eija innostuu kesäloman kynnyksellä analysoimaan konserttiaineistoa koneellisesti. Mitkä ovat HKO:n eniten esittämät teokset kautta aikain? Top 3 ei yllätä: Porilaisten marssi (354), Finlandia (353) ja Sibeliuksen toinen sinfonia (217). Mutta miksi Wagnerin Lohengrin-oopperan 3. näytöksen alkusoitto on neljäntenä? (Se on se häämarssi.) Robert Kajanus on selvästi useimmin orkesterin edessä nähty kapellimestari. Eniten on esitetty Sibeliuksen teoksia. Innostun. Tästähän saa aikaiseksi vaikka mitä! Top 50 -sivusto, jossa esitetyimmistä teoksista on soivat esimerkit ja teosesittelyt? Opinnäytetyö tai kolme, ehkä jopa gradu? Vinkkejä muille orkestereille: mitä teoksia Suomessa ei ole kuultu kovin usein?

Facebook-päivitykseni 25.6.2013: Hieno data-avaus, josta voisi tykätä enemmänkin: Helsingin kaupunginorkesterin kaikki konsertit ja esitetyt teokset vuodesta 1882 alkaen! Harmi, että gradu on jo tullut tehtyä 😉

Kategoriat
avatar
Kirjoittaja
Hami Kekkonen
4 vuotta, 5 kuukautta sitten

Kommentit

Siiry viimeiseen kommenttiin.
 1. Erinomaista, tämä on kerrassaan hieno ja tarpeellinen tietokanta musiikinystäville ja -harrastajille – ja varmaan myös ammattilaisille.
  Olen pitkään käyttänyt palvelua http://archives.metoperafamily.org/archives/frame.htm, josta löytyvät kaikki New Yorkin Metropolitan-oopperan historian esitykset tarkkoine tietoineen laulusolisteista ja kapellimestareista yms. – esim. milloin Anita Välkki on siellä laulanut. Jotain tällaista voisi tämä HKO:nkin datan pohjalta kehittää, ja ehkäpä myös omasta oopperastamme!

  • Kiitos Metropolitan-linkistä, se olikin minulle uusi tuttavuus. Tuolta oli mielenkiintoista etsiä paitsi suomalaisia laulajia, myös harvemmin esitettyjä oopperoita. Upeaa, että tällaisia tietokantoja tehdään ja julkaistaan kaikkien käyttöön! Saisipa tiedot sieltä ulos vielä avoimena datana 😉

   Olisi hienoa, jos joku innostuisi tekemään jotain vastaavan tapaista HKO:n datalla. Käyttäjää voisi auttaa, jos teokset vielä linkittäisi vaikka YouTubeen, Wikipediaan tai laulumusiikin osalta Sibelius-Akatemian laulusuomennostietokantaan (http://www.siba.fi/laura).

 2. Itselleni musiikkimaailma on vähän vieraampi, mutta tämä oli hieno ja eläväinen tarina yhden datan avautumisesta.

 3. Loistavaa!

 4. Saattaisi olla hyödyksi lähettää kysymys ja ehdotus datan avaamisesta Metropolitan Opera Archives -palvelun ylläpitäjille, yhteystiedot löytyvät helposti heidän sivustonsa Contacts-linkistä!

 5. Kiitos erittäin mielenkiintoisesta datasta! Otin käyttöön osan datasta ja tein sen pohjalta interaktiivisen web-sovelluksen. Siitä enemmän tässä englanninkielisessä blogipostauksessa https://blogs.aalto.fi/suoritin/2013/12/12/data-from-the-helsinki-philharmonic-orchestra/

Sähköposti-ilmoitus kommenteista: tilaa tai peru tilaus